02. 04. 2023 - Vše

Nedokážete se soustředit na práci? Důvodem může být poslouchání hudby

Mnoho lidí poslouchá hudbu při práci nebo studiu a pomáhá jim soustředit se. Jiní se nemohou vůbec soustředit, pokud slyší jakýkoli hluk v pozadí. Je pravda, že některé druhy hudby mohou zvýšit koncentraci a zlepšit paměť. Ne každému však hudba pomáhá při soustředění. Proč?

Hudba rozptyluje

Hudba byla vynalezena pro zábavu, takže její důležitou součástí je schopnost rozptýlit a pobavit lidi. Pokud se cítíte smutní nebo vystresovaní, můžete si zlepšit náladu poslechem oblíbených melodií.

Ale rozptýlení pravděpodobně není to, co hledáte, když se potřebujete soustředit.

Pokud se snažíte něco spočítat nebo napsat několik řádků textu, příliš hlasitá nebo dynamická hudba může přerušit vaše myšlenky a ztížit pracovní proces.

Hudba může mít negativní dopad na pracovní paměť

Pracovní paměť označuje informace, které používáte při řešení problémů, učení a dalších kognitivních úkolech. Většina lidí dokáže pracovat s několika informacemi najednou. Vysoká kapacita pracovní paměti znamená, že si můžete zapamatovat větší množství informací najednou.

Pracovní paměť používáte, když se snažíte zapamatovat si:

  • několik položek v seznamu,
  • kroky pro řešení matematické úlohy,
  • sled událostí.

Výzkumy však ukazují, že poslech hudby může snížit kapacitu pracovní paměti. Pokud už máte problémy se zvládáním většího množství informací, poslech hudby by mohl tento problém ještě zhoršit.

Hudba může zhoršit čtení s porozuměním

Některé druhy hudby, včetně rychlé hudby, hlasité hudby a hudby s textem, mohou ztěžovat porozumění a vstřebávání čtené látky.

Ať už se chystáte do práce, nebo si chcete přečíst učebnici, může být pro vás lepší volbou jemná klasická hudba s pomalým tempem. Pokud vás ruší hlasitá hudba od sousedů, řešením může být profesionální odhlučnění bytu.