31. 03. 2023 - Vše

Jsou kina příliš hlasitá?

Míra toho, co vnímáme jako příliš hlučné, je individuální a je pravda, že stížnosti na hlasitost kina často přicházejí od starší populace. S přibývajícím věkem jsou naše uši citlivější a vnímáme více hluku. Obecně však můžeme říci, že kina jsou opravdu hlučným místem.

Výbušné zvuky ve filmech mohou dokonce způsobit tinnitus (zvonění v uších) nebo bolest. Důvodem je skutečnost, že kina často překračují zdravé hladiny hluku a hluk v kinosále někdy dosahuje 105-118 decibelů. Přestože je bezpečná hladina hluku kolem 85 dB, nemusíte se obávat. Museli byste sedět v kině dlouhé hodiny, abyste ztratili sluch.

Hladiny zvuku jsou kalibrovány producenty filmu pro maximální efekt a maximální zážitek z filmu. Při výrobě se pamatuje zejména na velké multiplexy, takže hladina hluku může být pro diváky v malých kinech nevhodná a nepříjemná.

Může být hluk v kině nebezpečný pro děti?

Ano. Decibely hluku v kině mohou být pro malé děti velmi nebezpečné. Děti mladší 3 let byste do kina nikdy neměli brát, protože jejich uši se stále vyvíjejí a hlasité zvuky by mohly trvale poškodit ušní bubínek. Většina návštěvníků kin je ve věku od 18 do 35 let a chce hlasitý prostorový zvuk, který jim zajistí dokonalý filmový zážitek a přenese je od obyčejné televize do kina.

O nebezpečí hluku v kině vás může přesvědčit ještě jedna zajímavá skutečnost. Filmoví producenti musí při tvorbě zvukové stopy používat ochranu sluchu, aby nedocházelo k nadměrnému vystavení škodlivým hladinám hluku a aby se zabránilo ztrátě sluchu.

Společnost Dolby Laboratories vyvinula nejnovější zvuk pro kina s názvem Dolby Atmos, který ještě více zvýšil hlasitost v kinech. Pomocí samostatných reproduktorů Dolby Atmos pomalu zvyšuje hlasitost, dokud nevysílá hlasitý zvuk z více směrů. Nový systém je navržen tak, aby ještě více umocnil zážitek z kina, ale hluk v kině bude ještě větší než dříve.

Pokud máte pocit, že vaše kino je příliš hlučné, nechte si profesionálně změřit zvuk. Nabízíme vám akreditované měření hluku v rámci celého Česka.

Zaměřujeme se na hluk, stavební akustiku nebo akustické studie pro vaše projekty. Změříme vám váš aktuální stav hluku, ze kterého získáme hodnoty hluku, abychom mohli určit optimální řešení akustické zvukové izolace pro interiér vaší budovy.

Hluk z kina může způsobovat zvonění v uších, ale pokud nechodíte do kina často, není pro váš sluch nebezpečný. Pokud pracujete v kině, měli byste zvážit nošení ochranných pomůcek sluchu.