21. 06. 2023 - Vše

Kdy začínáme slyšet zvuky?

Pokud máte zdravý sluch, slyšíte různé zvuky i ty nepříjemné a budete je slyšet prakticky celý život. Opravdu. Sluch se vyvíjí dříve, než si myslíte, slyšíme ještě před narozením. Víte, kdy začínají děti slyšet?

Vývoj sluchu před narozením

V druhém měsíci těhotenství se začíná formovat to, co se stane s očima a ušima vašeho dítěte. Tehdy se buňky vyvíjejícího se embrya začínají organizovat do podoby, která se stane obličejem, mozkem, nosem, očima a ušima.

Přibližně v 9. týdnu se na krku dítěte objeví malé prohlubně, protože se nadále formují uši uvnitř i vně. Nakonec se tyto prohlubně začnou posouvat směrem nahoru, až se vyvinou v uši vašeho dítěte.

Kdy dítě začne slyšet zvuky?

Přibližně v 18. týdnu těhotenství uslyší vaše miminko první zvuky. Ve 24. týdnu se jeho ouška rychle vyvíjejí. S přibývajícími týdny se citlivost vašeho miminka na zvuky ještě více zlepšuje.

Jaké jsou první zvuky, které dítě slyší?

Zvuky, které vaše dítě v tomto období těhotenství slyší, jsou omezené a vy si jich možná ani nevšimnete. Jsou to zvuky vašeho těla. Patří mezi ně tlukot vašeho srdce, vzduch, který se pohybuje dovnitř a ven z vašich plic, vaše břicho, a dokonce i zvuk krve, která se pohybuje pupeční šňůrou. Tyto zvuky připomínají bílý šum, který je oblíbeným zvukem miminek. Má uklidňující účinek a dobře se jim při něm spí.

S růstem dítě uslyší více zvuků

Kolem 25. nebo 26. týdne se prokázalo, že děti v děloze reagují na hlasy a zvuky. Záznamy pořízené v děloze ukazují, že zvuky zvenčí jsou ztlumeny přibližně na polovinu. Je to proto, že v děloze není žádný otevřený vzduch. Dítě je obklopeno plodovou vodou a obaleno vrstvami těla. To znamená, že všechny zvuky zvenčí jsou tlumené. Představte si to jako ponoření do vody.

Nejdůležitějším zvukem, který dítě v děloze slyší, je hlas matky. Ve třetím trimestru ho dítě již dokáže rozpoznat.

I když má dítě po narození dobře vyvinuté uši, může trvat až šest měsíců, než začne plně slyšet a rozumět různým zvukům. Dětské uši jsou velmi citlivé na zvuky a hluk. Proto pokud se chystáte mít dítě, měli byste zvážit odhlučnenie bytu.