09. 04. 2023 - Vše

Jak si vybrat záclony, které vám pomohou odhlučnit domov

Existuje mnoho způsobů, jak odhlučnit váš domov. Oblíbenou možností jsou závěsy, které blokují zvuk. Venkovní hluk se běžně dostává do vašeho domova přes vaše okna nebo dveře. Závěsy fungují jako stráž a pohlcují venkovní hluk, který se snaží dostat do vašeho domova. Existují určité typy závěsů, které budou úspěšnější při blokování zvuku, proto jsme sestavili několik tipů, jak najít nejefektivnější závěsy pro potlačení nežádoucích zvuků.

Jaké záclony jsou nejlepší pro zvukovou izolaci vašeho domova?

Těžké zatemňovací závěsy jsou nejlepší volbou pro zablokování zvuku a mají i další výhody. Blokují světlo, zatímco tloušťka závěsu pomáhá zabránit pronikání chladného vzduchu do domu. Závěsy jsou často nejlevnějším a nejestetičtějším řešením zvukové izolace. Ne všechny závěsy se však kvalifikují jako pohlcovače zvuku; existují určité vlastnosti, na které si budete muset dát pozor.

Při koupi záclon byste měli zvážit výšku, šířku, hmotnost, styl a materiál záclon – to vše jsou faktory, které přispívají k blokování nežádoucího hluku. Ve všeobecnosti platí, že čím je závěs tlustší, tím lépe pohlcuje hluk. Proto byste měli při výběru zvážit hmotnost závěsu. Čím těžší, tím lepší, proto hledejte tlustší materiály.

Semiš a samet jsou dost tlusté a mikrovlákna na měkčích materiálech pomáhají absorbovat více zvukových vln. Měli byste se též podívat po vrstvených závěsech, protože díky extra podšívce jsou přirozeně tlustší. Tlustší závěsy jsou samozřejmě dražší, ale jsou nejlevnějším způsobem zvukové izolace vašeho domova a přináší více výhod.

Při hledání dobrých zvukotěsných závěsů byste měli zvážit i jejich šířku a styl. Široké závěsy, které mají záhyby, lépe blokují zvukové vlny. Čím je záclona širší, tím je nařasenější, takže se na zácloně vytvoří užší záhyby. Záhyby v závěsu pomohou odrážet zvukové vlny. 

Dalším faktorem, který pomáhá blokovat zvuk, je délka závěsu. Připevněte kolejnici na záclony o něco výše než je okno a nechte záclony mírně „sedět“ na podlaze. Dostatečná výška úplně zakryje vaše okno a bude působit jako clona před venkovními hluky.

Širší, delší, tlustší a těžší závěsy se záhyby jsou nejefektivnější možností a kromě zvukové ochrany pomáhají udržet teplo a blokují světlo.