04. 12. 2020 - Vše

Jak nahlas je už příliš nahlas?

Neustále jsme obklopeni zvuky a pokud zvuk dosáhne hlasitosti, která dráždí lidí nebo dokonce poškozuje jejich zdraví, označujeme tyto zvuky jako hluk. Způsob vnímání zvuků je individuální, neexistuje pevně daná hodnota pro určení toho, kdy se ze zvuku stává hluk. Kdy se však dá mluvit o hluku a při jaké hlasitosti se zvuk stává kritickým pro náš sluch?

Aby bylo možné porovnat hlasitost v různých situacích, hladiny zvuku (a hluku) se vyjadřují v decibelech (dB). Abyste zjistili, jaká hladina zvuku je ve vaší místnosti, můžete si zvuk nechat profesionálně změřit nebo tuto úroveň zhruba odhadnout podle toho, jak dobře dokážete porozumět lidem mluvícím v místnosti.

  • Při hluku do 70 dB je možné vést konverzaci při normální hlasitosti.
  • Při 90 dB je možné se navzájem slyšet se zvýšeným hlasem.
  • Při 100 dB je možné se navzájem slyšet pouze při hlasitém křiku.
  • Od 105 dB dále už není možné rozhovoru porozumět.

Zvuky do minimálně 70 dB se všeobecně považují za bezpečné. Jakýkoliv zvuk s hodnotou 85 dB nebo vyšší, který dlouhodobě posloucháte, pravděpodobně časem poškodí váš sluch.

Mnoho zařízení, která dnes děti používají, má hladinu hluku o mnoho vyšší než 85 dB. Například hudba přehrávaná přes sluchátka s nejvyšší hlasitostí je často 94 – 110 dB. Pro informaci, 110 dB je více než 100krát intenzivnější než 85 decibelů.

Škodlivý vliv hluku na tělo i duši

Nejen náš sluch trpí hlukem. I nízká hladina hluku může způsobit uvolnění stresových hormonů, což vede ke zvýšení krevního tlaku. To zase může vést k agresivnímu chování a napětí v interakci s jinými lidmi, ale i ke zvýšenému riziku mozkové příhody, srdečního infarktu a tinnitu (pískání v uších). Hluk též zabraňuje relaxaci, zotavení a spánku. Má za následek zhoršující se koncentraci a výkonost zejména u dětí.

Lidé, kteří jsou dlouhodobě vystaveni hladinám hluku s hodnotou 85 dB nebo vyšší, mají o mnoho větší riziko ztráty sluchu. Ztrátu sluchu není možné zvrátit – po poškození citlivých vlásečných buněk už nemohou přenášet žádné impulzy do sluchového nervu a mozku.

Aby hluk v prostorech, kde trávíte většinu svého času, nepoškodil váš sluch a vaše zdraví, nechejte si jeho úroveň profesionálně změřit a pokud se ukáže, že hodnoty přesahují zdraví škodlivou hranici, investujte do odhlučnění místnosti.