18. 12. 2022 - Vše

4 způsoby, jak snížit ozvěnu v místnosti

Pokud jste někdy byli ve velkém prázdném prostoru, možná jste si všimli, že se k vám vrací zvuk vašeho hlasu. I když to může být zajímavé pozorování, není to jev, který byste chtěli, když se snažíte doma relaxovat. Ozvěna vás může rozptylovat, když se snažíte sledovat film, konverzovat nebo pracovat. Jak tedy snížit ozvěnu v místnosti?

K ozvěně nejčastěji dochází při dopadu zvukových vln na velké rovné plochy. Nejčastějšími místy v domě, kde se ozvěna ozývá, jsou chodby, koupelny a všechny velké prostory s minimem nábytku a textur, protože se zde obvykle nacházejí velké rovné povrchy.

Ozvěny vás mohou obtěžovat i v pracovně nebo obývacím pokoji. Existuje několik způsobů, jak se tohoto zvukového fenoménu zbavit.

Řešení č. 1: Koberce a závěsy

Nejjednodušším řešením, jak snížit ozvěnu, je využít toto běžné domácí vybavení ve svůj prospěch. Přidání měkkého materiálu, například závěsu, záclon nebo koberce, pomůže rozbít tyto hladké rovné plochy a zabrání zvuku šířit se příliš daleko.

Tyto doplňky mohou sloužit k mnoha účelům, včetně izolace, odhlučnění, pohodlí a stylu, takže nejsou vhodné pouze k odstranění ozvěny v místnosti.

Řešení č. 2: Obrazy

Dobrá umělecká díla budou v místnosti nejen hezky vypadat, ale také pomohou snížit ozvěnu. Rozbitím větších ploch stěn, které jsou ideální pro odrážení zvukových vln, snížíte pravděpodobnost, že se zvuky budou moci odrážet.

Klíčem k úspěchu je výběr různých materiálů a textur. Na stěně bude viset velký obraz na plátně, dřevořezby a gobelíny. Nejenže tím dodáte místnosti potřebnou osobitost, ale také se zbavíte ozvěny.

Řešení č. 3: Výběr nábytku

Nábytek v místnosti může mít lepší vliv na zvuk, jestliže použijete správné materiály. Není třeba vyhazovat vaše existující kousky, ale jednoduše zvažte, jak můžete jednoduše změnit jejich povrch.

Zvažte použití látky na koženou pohovku, abyste ji změkčili a ochránili ji před poškozením. S těmito jemnými doplňky do místnosti bude zvuk lépe absorbovaný, což sníží pravděpodobnost ozvěny v dané oblasti.

Řešení č. 4: Akustické panely

Akustické panely jsou naším posledním tipem proti ozvěnám a jiným problémům se zvukem a jejich instalace je překvapivě jednoduchá. Tyto panely jsou vyrobené z materiálů pohlcujících zvuk, dodávajících stěnám texturovaný povrch. Pomáhají zvuku zůstat tam, kde vznikl, namísto pohybu dopředu a dozadu.

Mnoho lidí používá tyto panely ve svých domácích kinech, právě k tomto účelu. Nabízí i určité zvuko izolační vlastnosti. Liší se cenou, materiálem a designem.

Kontaktujte nás a pomůžeme vám zbavit se ozvěny u vás doma.