12. 07. 2023 - Vše

Co je to Lombardův efekt?

Každý z vás již určitě zažil Lombardův efekt. Tento jev označuje zvyšující se hladinu úrovně řeči, když se mluvčí snaží mluvit v hlučném prostředí. To vede ke vzniku dalšího hluku a vlastně k celkovému zvýšení hluku v prostoru.

Efekt objevil v roce 1909 Etienne Lombard, francouzský otolaryngolog. Lombardův efekt není žádná novinka, byl popsán již před více než 100 lety a my v Potichu se profesionálním odhlučněním snažíme Lombardův efekt zmírnit.

Lombardův efekt naznačuje, že pokud se úroveň hluku zvýší o 1 dB, zvýší se i úroveň řeči o 0,5 dB. V hlučném prostředí proto mluvčí zvyšují hlasitost nebo výšku své řeči. Čím více lidí je v místnosti, tím vyšší je celková hladina hluku, například v restauracích nebo call centrech.

Zjednodušeně řečeno, Lombardův efekt popisuje vliv hluku na produkci řeči: když je mluvčí vystaven hluku, zvýší hlasitost své řeči tak, aby mu bylo rozumět i v hlučném prostředí. Respondent však obvykle zvýší nejen hlasitost, ale v mnoha případech také tón svého hlasu, protože vysoké frekvence jsou proti hluku v pozadí účinnější než nízké frekvence.

Co má za následek Lombardův efekt?

  • Zvýšení základních fonetických frekvencí řečníka,
  • posun energie z nízkofrekvenčních pásem do středných nebo vysokých pásem,
  • zvýšení intenzity zvuku,
  • zvýšení trvání samohlásky,
  • trvání obsahových slov se v šumu prodlužuje ve větší míře než u slov funkčních,
  • používají se větší objemy plic,
  • je doprovázena větším počtem pohybů obličeje, které však nejsou tak užitečné jako změny zvuku.

Při absenci měření akustiky v místnosti vedou tyto neustále se zvyšující hladiny hluku k únavě a nedostatku motivace. Proto je odhlučnění místností velmi důležité. Nechte si profesionálně změřit hladinu hluku. Poradíme vám, jak můžete omezit nepříjemný Lombardův efekt.