11. 01. 2023 - Vše

Beton versus dřevo: Co je zvukotěsnější?

Beton je při blokování zvuku účinnější než dřevo, protože je hustší a kompaktnější. Dřevo má lepší absorpci zvuku, protože je pórovitější a hustotu má menší než beton. To platí zejména pro upravené dřevo. Pro optimální potlačení hluku potřebujete oba materiály.

Dřevo vs. beton: Co je lepší pro zvukovou izolaci?

Stručně řečeno, závisí to na tom, čeho chcete dosáhnout svojí snahou o zvukovou izolaci.

Pokud chcete zabránit pronikání nežádoucích zvuků do vašeho domova, beton je lepší zvukovou izolací. Beton je lepší blokátor zvuku, protože má větší hustotu. Na druhé straně má dřevo lepší schopnosti pohlcovat zvuk, což z něj dělá lepší možnost pro ovládání ozvěn ve vnitřních prostorách.

Všeobecně platí, že povrchy vyrobené z tvrdých, hustých, nepropustitelných materiálů mají tendenci lépe blokovat zvuk, protože méně vibrují a zvuk se přenáší prostřednictvím vibrací. Jinými slovy, tyto materiály vyžadují více energie, aby se dostatečně rozvibrovaly, a tím propustily zvuk.

Kompaktní charakter betonu též umožňuje odrážet zvukové vlny pryč.

Proč je dřevo z hlediska absorpce zvuku lepší než beton?

Může za to kombinace nižší hustoty a větší pórovitosti. Koeficient absorpce zvuku se zvyšuje s poklesem hustoty. Ve všeobecnosti jsou pórovité materiály ideální pro absorpci zvuku, protože rozptylují zvukové vlny. To je důvod, proč akustická pěna a jiné zvukotěsné materiály, navržené pro absorpci zvuku, mají mnoho zvukových mezer.

Efektivní kontrola hluku potřebuje absorpci i blokování zvuku zejména ve vnitřních prostorách. I když betonová stěna s vysokou hustotou může tlumit vnitřní zvuky, může též vytvářet ozvěny v uzavřených prostorách. Proto je třeba do prostoru přidat i dřevo. Například korkové desky můžete použít jako akustickou izolaci v budově s betonovými stěnami nebo podlahou pro účinnou regulaci hluku.