08. 01. 2023 - Vše

5 materiálů vhodných pro zvukovou izolaci podlahy

Akustické vlastnosti materiálu jsou faktorem, který je třeba vzít v úvahu při výběru podlahového materiálu pro vaši nemovitost.

Zatímco například ve školní třídě mohou být koberce ideální, na operačním sále by nesplňovaly hygienické normy. Kromě akustiky je třeba vzít v úvahu i mnoho dalších faktorů – některé z nich vám nyní představíme.

Ačkoli akustické podlahové materiály nejsou univerzální, existují materiály, které jsou v zabránění přenosu zvuku o něco lepší.

Zde jsou některé z nejlepších akustických podlahových materiálů:

Koberec

Koberce nebo kobercové dlaždice jsou známé tím, že zmírňují nárazový zvuk, a proto jsou ideální volbou pro hotely, učebny a kanceláře. Koberce s vyšším vlasem nebo silnějším podkladem jsou obzvláště praktické při pohlcování zvuku a snižování hluku.

Korkové podlahy

Korková podlaha je udržitelná, pohodlná a zvuk pohlcující podlahová krytina. Přestože má sklon k tvorbě skvrn a promáčklin, často se používá jako zvuko izolační materiál.

Kompozitní podlahy ze dřeva a plastu

Tato odolná, vodotěsná a snadno udržovatelná podlaha poskytuje velké akustické výhody, zejména pokud jde o tlumení nárazů, například v místech s vysokým provozem. Její akustické výhody jsou z velké části dány její zadní vrstvou, která nejenže zajišťuje zvukovou izolaci, ale také chrání před plísněmi.

Gumová podlaha

Gumové podlahy jsou známé svými zvukově absorpčními vlastnostmi. Kromě toho jsou odolné proti uklouznutí a plísním, takže jsou skvělou volbou pro nemocnice, školy, tělocvičny a kuchyně, které potřebují akusticky odolný podlahový materiál.

Vinylová dlažba

Vinylové dlaždice, zejména luxusní vinylové dlaždice (LVT) instalované se zvuko izolační podložkou, jsou skvělou volbou pro zajištění zvukové a tepelné izolace. Mnoho zařízení si ji vybírá díky její konstrukční univerzálnosti, trvanlivosti a relativně nízkým nákladům na údržbu.

Je jasné, že konkrétní podlahový materiál nebude vyhovovat úplně každému. Akustická kvalita materiálu by však neměla být jediným faktorem, který berete v úvahu při výběru podlahy pro váš dům nebo budovu. Dodavatel podlahových krytin vám vysvětlí všechny faktory, které je třeba vzít v úvahu při výběru nejvhodnějšího materiálu pro konkrétní potřeby vaší nemovitosti, a zároveň zohlední váš rozpočet.