13. 01. 2023 - Vše

Jak hluk způsobuje ztrátu sluchu?

Hluk může poškodit nervové části ucha, což může způsobit dočasnou nebo trvalou ztrátu sluchu. Zjistěte, jak k tomu dochází.

Ztráta sluchu může být dočasná nebo trvalá

Ztráta sluchu je snížená schopnost slyšet nebo rozumět řeči a zvukům kolem vás. Ke ztrátě sluchu může dojít, pokud některá část ucha nebo nervy, které přenášejí informace o zvucích do mozku, nefungují správně. V některých případech může být ztráta sluchu dočasná. Může se však stát trvalým, pokud jsou životně důležité části ucha poškozeny tak, že je nelze opravit. Poškození kterékoli části ucha může vést ke ztrátě sluchu.

Hluk poškozuje zejména vnitřní ucho (hlemýžď). Jednorázové vystavení extrémně hlasitému zvuku nebo dlouhodobý poslech hlasitých zvuků může způsobit ztrátu sluchu. Příliš velký hluk může poškodit buňky a membrány v hlemýždi. Dlouhodobý poslech hlasitých zvuků může přetížit vláskové buňky v uchu, což může způsobit jejich odumření. Ztráta sluchu postupuje tak dlouho, dokud expozice trvá. Škodlivé účinky mohou přetrvávat i po ukončení expozice hluku. Poškození vnitřního ucha nebo sluchového nervového systému je obvykle trvalé.

Poškozené vláskové buňky v uších mohou vést ke ztrátě sluchu

Průměrný člověk se rodí s přibližně 16 000 vláskovými buňkami uvnitř hlemýždě. Tyto buňky umožňují mozku detekovat zvuky. Až 30-50 % vláskových buněk může být poškozeno nebo zničeno dříve, než je možné změřit změny sluchu pomocí testu sluchu. V době, kdy zaznamenáte ztrátu sluchu, je již mnoho vláskových buněk zničeno a nelze je obnovit.

Po odchodu z velmi hlasité akce, například z koncertu nebo fotbalového zápasu, si můžete všimnout, že neslyšíte tak dobře jako dříve. Nemusíte slyšet šepot, zvuk se vám může zdát tlumený nebo vám může zvonit v uších. Normální sluch se obvykle vrátí během několika hodin až několika dnů. Po zotavení se opět narovnají.

Pokud však hlasitý zvuk poškodí příliš mnoho vláskových buněk, některé z nich odumřou. Opakované vystavení hlasitým zvukům časem zničí mnoho vláskových buněk. To může postupně snížit vaši schopnost rozumět řeči v hlučných místech. Pokud ztráta sluchu pokračuje, může být nakonec obtížné rozumět řeči i na tišších místech.

Hluk může poškodit nervy v uších

Kromě poškození vláskových buněk může hluk poškodit také sluchový nerv, který přenáší informace o zvucích do mozku. Časné poškození se nemusí projevit při vyšetření sluchu. Může způsobit „skrytou ztrátu sluchu“, která vám může ztížit porozumění řeči v hlučných místech. Vliv hlasitého hluku v průběhu času ovlivňuje, jak dobře budete slyšet v pozdějším věku. Ovlivňuje také to, jak rychle se u vás mohou objevit problémy se sluchem.

Zvuk je základním prostředkem komunikace, který nás také orientuje v našem okolí; vnitřní ucho je však velmi citlivé na vyváženost zvuku, který vnímá. Jedno je však jasné: příliš hlasitý zvuk škodí.