15. 01. 2023 - Vše

Zvuky, díky kterým se vám bude lépe spát

Každý z nás má někdy problémy s neklidným spánkem nebo s usínáním. Někteří lidé trpí nespavostí a mají chronické potíže se spánkem. Zatímco pacienti trpící nespavostí obvykle potřebují silnější metody, aby jim pomohly, běžným lidem stačí příjemné zvuky a problémy se spánkem zmizí. Pokud vás občas trápí horší spánek, máme pro vás tipy na zvuky, které vám spánek zlepší. 

Může za špatný spánek hluk?

Příčiny problémů se spánkem lze vysvětlit několika faktory. Špatný spánek může být například způsoben stresem, který vás nutí myslet na problémy v době, kdy už jste dávno měli spát. Dalším důvodem jsou mobilní telefony a další rozptylující zařízení, která si mnoho lidí bere do ložnice.

Velkým problémem může být i hluk z ulice, či hluční sousedé. Špatně odhlučněný byt vám může snadno ukrást spánek. Při rekonstrukci svého bytu nezapomeňte na kvalitní odhlučnění. Speciální materiály, které se používají pro odhlučnění, minimalizují pronikání venkovních zvuků do bytu.

Jaké zvuky vám pomohou mít lepší spánek?

Určitě jste již slyšeli o bílém šumu, který pomáhá zejména miminkům lépe spát. Existují i jiné možnosti. Máme pro vás několik tipů na nejlepší zvuky pro klidný spánek. Které zvuky vám pomohou? To nevíme. Doporučujeme vám vyzkoušet je všechny a určitě pro sebe naleznete to pravé.

Uklidňující hudba

Přestože poslech uklidňující hudby vám může pomoci lépe usnout, měli byste se vyhnout poslechu písní s textem. Je to proto, že text písně může udržet vaši mysl aktivní a vy naopak vůbec neusnete. Zvolte tichou a příjemnou hudbu. Mezi oblíbené patří jemný jazz, klasická hudba, folk a binaurální rytmy.

Bílý šum

Pacienti s nespavostí jsou často léčeni terapií bílým šumem, která jim pomáhá při problémech se spánkem. Bílý šum je kombinací všech frekvencí hluku, které pomáhají potlačit vnější zvuky. Zkuste si stáhnout mobilní aplikaci pro bílý šum.

Zvuky přírody

Zvuky oceánu, kapky deště nebo šumění lesa. To jsou jen některé z mnoha přírodních zvuků, které lidé poslouchají, když se snaží usnout. Hlasitost a intenzita zvuků v přírodě má tendenci stoupat a klesat, což vám pomůže uklidnit se a usnout.

Jednou z věcí, kterou mnozí z nás považují za samozřejmost, je schopnost bez problémů usnout. Ve skutečnosti máte problémy se spánkem, i když dokážete rychle usnout, ale těžko se probouzíte. Dobře se vyspat je v dnešní době náročnější, než si myslíte. Stejně jako vás může rušit hluk, existují i příjemné zvuky, které vám zlepší spánek.