14. 06. 2023 - Vše

Akustika a větrání v jednom řešení

Funkční design interiéru se promítl i do odhlučnění a vznikla kombinace řešení větrání a akustiky místnosti. Difuzní stropní větrání je budoucností, zejména pro velké otevřené prostory.

Jak difuzní stropní větrání funguje?

Difuzní větrání funguje tak, že se za stropními deskami (přetlakovou komorou) vytvoří přívod vzduchu, takže po celé ploše stropu vzniká relativně jemný přetlak. Čerstvý vzduch zde proudí nepřetržitě pod nízkým tlakem, zejména mezi stropními deskami.

Difuzní stropní větrání umožňuje také relativně vysokou rychlost větrání ve srovnání s tradičními řešeními větrání, aniž by způsobovalo nepohodlí. Tlak je tak nízký, že není slyšet žádná forma hluku při větrání, a je tak rovnoměrně rozložen, že místnost je pokryta čerstvým vzduchem až do rohů. Tato forma větracího systému dokáže odvádět velké objemy tepla, aniž by byl ohrožen komfort v podobě průvanu nebo velkých teplotních rozdílů.

Plní funkci jak akustické absorpce, tak tichého větrání

Protože difuzní větrání nepotřebuje vzduchové kanály ve stropě, je zachován plný akustický účinek v celé ploše stropu. Jinými slovy, téměř celá plocha stropu pohlcuje zvuk a zároveň přivádí čerstvý vzduch – strop je plně aktivní jak z hlediska akustiky, tak z hlediska větrání.

Použitím akustických desek z minerální vaty není třeba na strop instalovat další typy desek nebo akustických materiálů, aby bylo dosaženo dobrého akustického výsledku. Stejně tak, pokud se v místnosti již nachází strop tohoto typu, bude často možné realizovat difuzní stropní větrání bez přidávání nových typů materiálů.

Stačí pouze několik akustických desek, které nahradí desky, jež byly dříve použity pro větrací přívody, a také určité testování, čištění a v neposlední řadě technické know-how, které zajistí, že strop a větrací systém jsou pro toto řešení vhodné.

Každý prostor má jiné potřeby a není vždy možné kombinovat větrání a akustickou izolaci. Kontaktujte nás a zjistěte, jaké stropní odhlučnění je pro váš prostor nejlepší.