08. 03. 2023 - Vše

5 tipů co dělat, když vás obtěžují hluční sousedé

Bydlení v paneláku nebo řadové zastavbě, tudíž v těsné blízkosti ostatních lidí, má svoje výhody (noví přátelé, pozvání na grilování, půjčování chybějící ingredience,…), ale i nevýhody. Jednou z hlavních je hluk. Stačí, aby váš soused hlasitěji mluvil, hlasitěji chodil, měl děti, domácího mazlíčka nebo hrál na hudební nástroj a hluk je na světě. Když začínáte postrádat spánek nebo ztrácet trpělivost je nejvyšší čas začít hluk od sousedů řešit. Nemusíte se stěhovat, stačí následovat našich 5 tipů.

1. Komunikujte se svými sousedy

 Zní to jako klišé, ale o problémech je potřeba mluvit. Proto oslovte vaše sousedy a vysvětlete jim co se děje. Lidé jsou většinou k těmto požadavkům vstřícní a často si vůbec neuvědomují jaký hluk vytvářejí. Pokud si s nimi promluvíte, problém s hlukem se možná vyřeší.

2. Přidejte koberec nebo dva

V současnosti jsou trendem holé podlahy s minimálním kobercem. I tento fakt vede ke zvýšenému hluku. Nekvalitní laminátové podlahy nedokážou dostatečně absorbovat zvuk a navíc je chůze po nich poměrně hlučná. Tak, jako vám tyto podlahy nepomáhají s odstraněním hluku od sousedů, samy navíc vytváří hluk, který se šíří z vašeho bytu. Přidejte několik koberců, které pomohou absorbovat hluk. 

3. Kupte více nábytku

Zvukové vlny se rády odrážejí v prázdných místnostech, takže i bydlení v nezařízeném bytě může být důvodem, proč slyšíte hluk od sousedů. Konečně máte záminku koupit si pohovku nebo přestat spát jen na matraci. Pořiďte si další nábytek. Zaplnění místnosti nábytkem zajistí méně ozvěny, což pro vás znamená více ticha.

4. Investujte do zvuko izolačních dveří

Možná vás to překvapí, ale za hluk od sousedů často mohou i staré, nekvalitní dveře, které propouštějí více zvuku, než byste chtěli – a to nejen hluk od sousedů k vám, ale propouštějí i zvuky z vašeho bytu. Zvuko izolační dveře jsou oboustranně výhodné řešení. Pomoci omezit hluk z chodby nebo od sousedů mohou i bezpečnostní dveře.

5. Nechte si odhlučnit byt

Naši zákazníci se na nás nejčastěji obracejí se zájmem odhlučnit byt kvůli hlučným sousedům. Tento problém umíme dobře vyřešit a zajistíme vám nejen odhlučnění stěn, stropů a podlah, ale myslíme i na odhlučnění stoupačky. Za hluk v bytě mohou i staré konstrukce a materiály, proto byste při rekonstrukci měli myslet na jejich odhlučnění, a to i v případě, že nemáte problém s hlučnými sousedy.