26. 02. 2023 - Vše

Zvuky, které neslyšíme, mohou poškodit váš sluch

Myslíte si, že máte dokonalý sluch? Na světě je stále mnoho zvuků, které neslyšíte. Nízký rozsah lidského sluchu způsobuje, že některé zvuky lidé neslyší. Náš sluch není citlivý na všechny frekvence a jednoduše nezachytí velmi nízké nebo velmi vysoké tóny.

S věkem se mění i naše schopnost slyšet zvuky. Zdravý pětadvacetiletý muž nebo žena má mnohem větší rozsah sluchu než pětapadesátiletý člověk. Obecně platí, že s přibývajícím věkem slyšíme méně vysokých tónů a stále obtížněji vnímáme slabé zvuky.

Určitě jste viděli speciální píšťalky, které slyší jen psi. Na rozdíl od lidí slyší zvířata (např. sloni) zvuky mnohonásobně nižší, než jsou schopni vnímat lidé. Lidé na rozdíl od netopýrů neslyší ani tření vlastních prstů. Tření prstů o sebe vytváří ultrazvuk, který lidské ucho jednoduše nezachytí.

Vysoké a nízké tóny

Úroveň tónu je určena rychlostí vibrací. Čím rychleji zdroj zvuku vibruje, tím vyšší tón zní. Rychlost kmitání se nazývá frekvence. Zdroj zvuku, který kmitá stokrát za sekundu, má frekvenci 100 hertzů (zkráceně Hz). Náš sluchový rozsah pro nízké a vysoké frekvence je přibližně 20 Hz až 20 000 Hz.

Hlasité a tiché zvuky

Intenzitu zvuku vyjadřujeme v decibelech (dB). Zvuk, který je velmi slabý, ale už ho lidské ucho zachytí, je označený 0 dB.

0 dB = prahová hodnota sluchu
40 dB = šepot
60 dB = hovor
80 dB = křik
90 dB = rušný bar
100 dB = diskotéka
120 dB = práh bolesti

Studie časopisu Royal Society Open Science (2014) odhalila, že ačkoli některé zvuky neslyšíme, hlasité nízkofrekvenční zvuky mohou mít na náš sluch negativní vliv. Riziko mohou představovat nízkofrekvenční zvuky, které vydávají například větrné turbíny, blokové tepelné elektrárny nebo i klimatizační systémy.

Pomoci chránit váš sluch před nízkofrekvenčními zvuky může také odhlučnění bytu. Speciální materiály, používané pro odhlučnění, minimalizují pronikání vnějších zvuků do bytu a bezpečně tak tlumí i nebezpečné zvuky, které neslyšíte, ale ohrožují vaše zdraví.