24. 02. 2023 - Vše

8 tipů pro odhlučnění domácí kanceláře

V pandemické situaci se práce z domova stala normou, ale kromě toho mnoho lidí pracovalo z domova i před pandemií. Práce z domova šetří čas strávený dojížděním a přináší řadu výhod. Pokud vás však obtěžuje hluk ze sousedství, může se domácí kancelář stát peklem a vy se nebudete moci soustředit na práci doma. Máme pro vás 8 praktických tipů, jak si můžete zajistit zvukovou izolaci domácí kanceláře.

Zvukové vlny se šíří vzduchem a v menší míře i některými druhy stavebních materiálů. Přestože správné stavební postupy snižují přenos zvuku, neeliminují jej zcela, takže vás hluk z okolí může obtěžovat. Řešením hlučné místnosti je použití materiálů pro tlumení zvuku, které pomáhají pohlcovat zvukové vlny a zabraňují jejich šíření. Pomoci mohou i drobné opravy.

1.Kvalitní dveře

Uvnitř máte pravděpodobně levné dveře s dutým jádrem. Těmito dveřmi snadno procházejí zvuky. Zvažte jejich výměnu za dveře z masivního dřeva, které lépe pohlcují zvuk a blokují hluk přicházející z druhé strany. Řešením mohou být také zvukotěsné dveře. Je to investice do dobrého odhlučnění prostoru.

2. Utěsnění dveří

Kromě výměny dveří za pevné získáte lepší odhlučnění, pokud prostor pod dveřmi utěsníte. Možná postačí jednoduchý polštářek nebo jiný měkký materiál. Přenos zvuku můžete dále snížit instalací izolačních pásů na boční a horní stranu dveří.

3. Opravte praskliny na stěně

Dobre postavená stena ponúka miernu zvukovú redukciu, ale ak má otvory, napríklad medzery, ktoré sa bežne nachádzajú v okolí zásuviek alebo okolo klinca, na ktorom visí obraz, budete pravdepodobne počuť zvuky, ktoré vychádzajú z druhej strany steny. Zalepením otvorov univerzálnym tmelom môžete znížiť množstvo zvuku, ktorý vstupuje do vašej kancelárie.

Dobře postavená stěna mírně redukuje zvuk, ale pokud má otvory, jako jsou například mezery, které se běžně vyskytují kolem zásuvek nebo kolem hřebíku, na kterém visí obraz, je pravděpodobné, že uslyšíte zvuky z druhé strany stěny. Utěsněním otvorů univerzálním těsnicím materiálem můžete snížit zvuk, který proniká do vaší kanceláře.

4. Nainstalujte akustické panely

Jedním z nejlepších způsobů tlumení nadměrného hluku je instalace akustických panelů na jednu nebo více stěn domácí kanceláře. Napište nám a rádi vám poradíme s  odhlučněním místnosti.

5. Přidejte koberce

V místnostech s tvrdými podlahami, jako je dlažba nebo laminát, se zvukové vlny odrážejí. Jednoduchým řešením proto může být obyčejný koberec. Čím je silnější a měkčí, tím lépe pohlcuje rušivé zvuky, abyste se mohli soustředit na práci.

6. Čalounění židlí

Zbavte se tvrdých dřevěných židlí a přineste si polstrovanou kancelářskou židli. Zbytek nábytku ozdobte několika měkkými polštáři pro lepší tlumení zvuku. Budete příjemně překvapeni.

7. Opravte okna

Kancelář s oknem s výhledem na rušnou ulici může být hlavním zdrojem nežádoucího hluku, zejména pokud se jedná o starší model okna. Pokud to rozpočet dovoluje, zvažte výměnu starého okna za nové s dvojitým nebo trojitým sklem. Pomoci mohou také silné závěsy nebo vnitřní okenice.

8. Pusťte si bílý šum

Pokud jste provedli předchozí kroky ke snížení hluku, ale zvuky vás stále ruší, pusťte si bílý šum. Na rozdíl od nepravidelných zvuků způsobených vnějším hlukem nebo hudbou z rádia vytváří bílý šum nepřetržitý, jemný proud uklidňujícího zvuku a pomáhá vám ignorovat hluk z okolí.

Věříme, že vám naše tipy pomohli k lepšímu soustředění během práce na home office.

Kontaktujte nás a navrhneme vám odhlučnění na míru.