22. 02. 2023 - Vše

Vtipná fakta o zvuku

Zvuky jsou všude a každý den slyšíme miliony různých zvuků, ale zkoumali jste někdy zvuku více? O zvucích existuje mnoho fascinujících faktů, které vás mohou překvapit a pobavit. Dnes vám přinášíme 19 vtipných faktů o zvucích.

  1. Kdyby člověk dokázal křičet 8 let, 7 měsíců a 6 dní nonstop, vyprodukoval by dostatek zvukové energie pro ohřev šálku kávy. 
  2. Každý zvuk je vlastně malý vibrátor. Zvuky jsou vlny, které procházejí ušima prostřednictvím vibrujících molekul.
  3. Mouchy nejsou vůbec schopné slyšet zvuky, ale i přesto bzučí.
  4. Lev není schopen hlasitě zařvat, dokud nedosáhne věku dvou let.
  5. Šimon Plánička ze Slunce, seno měl skutečně pravdu. Většina krav, které poslouchají hudbu, produkuje více mléka než ty, které hudbu neposlouchají.
  6. Existují lidé, kteří mají z hudby strach. Říká se tomu melofobie.
  7. Lidé s akustofobií mají strach z hluku.
  8. Když spíme, naše uši zachycují zvuk, ale mozek ho „neslyší“!
  9. Shrekova svíčka z ušního mazu nemohla existovat. Ušní maz není hořlavý.
  10. Chcete-li zjistit, jak daleko od vás je bouřka, počkejte, až uvidíte blesk, pak počítejte 1-Mississippi, 2-Mississippi atd., dokud neuslyšíte hrom, spočítejte počet Mississippi a vydělte 5. Z odpovědi se dozvíte, kolik kilometrů je bouře vzdálená od vaší polohy.
  11. V Africe žije kmen zvaný Maabania tak klidně, že i staří lidé slyší šepot na vzdálenost několika desítek metrů.
  12. Nezáleží na tom, jestli posloucháte klasickou hudbu nebo rock. Orchestr hrající klasickou hudbu při 120 dB poškodí váš sluch stejně rychle jako rocková hudba hrající při 120 dB.
  13. Vědci v laboratořích v Minnesotě vyvinuli nejtišší místnost na světě. Je postavena ze zvukotěsných materiálů a je tak tichá, že v ní lidé nevydrží stát déle než 45 minut, protože slyší jen své vnitřní orgány. Někteří lidé v této místnosti dokonce začali mít halucinace.
  14. V Londýně se od roku 2003 ve stanicích metra hraje klasická hudba, díky tomu poklesl počet loupeží a vandalismu.
  15. Hluk jako zbraň? Existuje speciální akustické zařízení, které cíleně vysílá zvukové vlny. Používá se pro kontrolu davu, potlačování nepokojů a hlídání pirátů na volném moři. Zařízení vysílá paprsek, který může vydávat zvukovou vlnu o síle až 150 decibelů.
  16. Ptáci vytvářejí „zvukové mapy“, které jim slouží k navigaci při migraci a cestování vzduchem. Vědci se domnívají, že nízkofrekvenční zvuky narušují přirozený kompas ptáků.
  17. Strach je slyšet. Horory rádi používají infrazvuk, který je pod prahem lidského sluchu. Infrazvuk vyvolává u lidí chvění, úzkost, a dokonce bušení srdce.
  18. Kdybyste se pokusili vyslovit písmena abecedy bez pohybu jazyka nebo rtů, zněla by všechna písmena úplně stejně.
  19. Krevety patří k nejhlučnějším živočichům na planetě. Dokážou vydávat zvuky o síle až 218 decibelů!

Doufáme, že jste se při čtení faktů o zvuku bavili stejně dobře jako my, když jsme psali tento článek. Znáte nějaká další zajímavá fakta? Podělte se o ně s námi v komentářích.