15. 02. 2023 - Vše

Znáte nejtišší zvířata na světě?

Ne všechna zvířata vydávají zvuky. Minimálně ne zvuky, které jsou slyšitelné lidským uchem. Pojďme se podívat na to, která zvířata jsou nejtišší na světě a proč je neslyšíme.

Proč jsou nejtišší zvířata potichu?

Většina nejtišších zvířat patří do kategorie jednoduchých tvorů, které nemají mozek. To znamená, že nejsou schopna produkovat žádnou formu komunikace a nepotřebují ani zvuky. Patří sem například medúzy a mořští ježci.

Mnohá zvířata nekomunikují zvuky, protože na to nemají vyvinuté orgány. Chybí jim hlasivky nebo hrtan. Pro komunikaci obvykle používají dotyk a chuť. Velmi dobře cítí vibrace, které je varují před nebezpečím. Takto fungují například červy.

Ani ryby nemají hlasivky. Možná vás to překvapí, ale i přes to nepatří k nejtišším zvířatům na světě. Zvuky ryb se dají charakterizovat jako cvrlikání nebo chrčení. Používají je pro komunikaci strachu, bolesti nebo vyjádření dominance. Biologové dokázali tyto zvuky zaznamenat pomocí podvodních mikrofonů. 

Nejtišší mořskou rybou je žralok. Při lovu dokáže plavat bez jakéhokoli zvuku. Mezi žralokem a vodou není téměř žádné tření, může plavat rychle a potichu. Díky tom se potom jiná zvířata nikdy nedozví, že se k nim blíží. 

Mezi nejtišší zvířata na světe patří také hlemýždi. Dalo by se říci, že jsou stejně tiší jako pomalí a jediný zvuk, který můžete slyšet je stahování jejich těla do ulity. Kdy jste však naposledy slyšeli, jak se plazí šnek?

Nejtišší zvířata na světě:

  1. Medúza
  2. Hlemýžď
  3. Motýl
  4. Krab
  5. Mořský ježek
  6. Červ
  7. Hvězdice
  8. Mořská sasanka
  9. Mušle
  10. Žralok