17. 02. 2023 - Vše

Výhody odhlučnění školky

Rychlé kroky, hlučné hračky, radostný křik, zpěv, tanec, hlasité hraní… Dětský svět je hlučný a barevný. Vysoký počet různých zdrojů hluku v mateřských školách zajišťuje, že hladina hluku v těchto prostorách rychle roste, a proto se hluk stává problémem jak pro děti, tak pro učitele.

Protože neustálý hluk nejen poškozuje sluch, ale také zvyšuje stres a riziko srdečních problémů, má odhlučnění školek řadu výhod.

Mnoho zdrojů hluku ve školkách a školách zvyšuje hladinu zvuku v místnosti. Bez dostatečné zvukové izolace může být i běžný hluk ve školkách a školách problémem pro uši dětí i dospělých.

Architektonické prvky ve třídách obvykle zesilují hladinu hluku. Tvrdé, hladké, a proto vysoce zvukově odrazové materiály stěn, stropů, dřevěného nábytku a podlahových prken odrážejí zvuk. Zvuky tak zůstávají v místnosti obzvlášť dlouho a vzájemně se překrývají. To má vliv zejména na srozumitelnost řeči a komunikaci.

Studie ukazují, že koncentrace a paměť se v hlučných situacích může zhoršit až o 20 %. Dobrá srozumitelnost hlasu a dostatečný klid jsou ve školních učebnách nebo přednáškových sálech nezbytné. Pokud je akustika v místnosti vyvážená, usnadňuje to nejen poslech a soustředění, ale také například používání cizího jazyka. Menší hluk navíc chrání sluch a podporuje zdraví.

Hluk ve školkách může být nejen nepříjemný, ale i zdraví škodlivý. Velmi hlasitá místa mohou být pro váš sluch tak dráždivá, že vám mohou způsobit i bolest. V mnoha restauracích dosahuje hladina hluku až 85 decibelů. Dlouhodobé vystavení zvukům této hlasitosti může způsobit ztrátu sluchu.

Ve školním prostředí může hladina hluku dosahovat až 90 decibelů, což je úroveň městské dopravy. Na dětském hřišti plném dětí to může být až alarmujících 115 decibelů! To je úroveň, která se dá změřit na rockovém koncertě.

Hlučné prostředí navíc zvyšuje stres. Dlouhodobé vystavení stresu může být spouštěčem dalších onemocnění a může mít vliv i na duševní zdraví dětí. Výhody zvukové izolace jsou tedy jasné: zdravější děti, které se lépe učí.

Zvuková izolace v dětských pokojích snižuje ozvěnu, zlepšuje akustiku místnosti a poskytuje potřebný klid. Použití tlumičů zvuku může zvýšit koncentraci až o 20 %, což usnadňuje učení.