12. 02. 2023 - Vše

Místo, které je opravdu potichu.

Místnost v sídle společnosti Microsoft je nejtišším místem na světě.

V roce 2015 vybudovala společnost Microsoft nejtišší místo na Zemi. I když slouží jako útočiště pro meditaci, málokdo vydrží v nejtišší místnosti dlouho. Absolutní ticho se tu postupně mění v nesnesitelné zvonění v uších. Místnost, která se nachází v sídle společnosti Microsoft v Redmondu ve státě Washington, je známá jako komora bez ozvěny. Ticho v této místnosti je doslova ohlušující.

Jaké je to být v nejtišší místnosti na světě?

I když si možná budete čas od času přát uniknout do ticha, tato místnost vám tento blažený pocit neposkytne. Po několika minutách uslyšíte tlukot vlastního srdce. Vydržte ještě chvíli a uslyšíte, jak se vám v žilách rozproudí krev a jak vám skřípou kosti.

Uvnitř se měří hladina hluku v minus decibelech: -20,3 dB, což je 20,3 decibelů pod prahem lidského sluchu. Pro představu: tiché dýchání má v běžné místnosti hladinu hluku 10 dB a šeptání 30 dB.

Betonový bunkr je v současnosti držitelem Guinnessova rekordu za nejtišší místo na světě, který mu byl udělen z jiné komory v Minneapolis, kde je hladina hluku -9,4 decibelů.

Pro co slouží nejtišší místnost na světe?

Stejně jako většina bezodrazových komor se i tichá místnost společnosti Microsoft používá k testování zvukových zařízení a elektronických přístrojů. Technologický gigant ji používá k analýze klikání a dronů nových počítačových zařízení, mikrofonů, sluchátek a reproduktorů.

Dokonalé odhlučnění

Izolovaná komora, umístěná na vrcholu sérii pružin tlumících vibrace, je obklopena šesti vrstvami betonu a oceli, které pomáhají blokovat veškerý zvuk z vnějšího světa. Klínky ze skleněných vláken pokrývají podlahu, strop a stěny a rozbíjejí zvukové vlny dříve, než se stihnou odrazit zpět do místnosti. Dobře. O této úrovni zvukové izolace se musíme ještě hodně učit. Na běžné odhlučnění prostor jsme však experti. Vyzkoušejte nás.

 

 

Zdroj: CNN, Design MILK