10. 02. 2023 - Vše

Vliv hluku na šťastné a zdravé dětství

Hluk představuje vážnou hrozbu pro sluch, zdraví, učení a chování našich dětí. Ticho naopak podporuje učení a dává rodičům a dětem příležitost užít si vzájemnou společnost. Rodiče by se měli snažit trávit s dětmi co nejvíce pohodových chvil, číst si, povídat si a hlavně naslouchat svým dětem. To vše má pozitivní vliv na dětství. Jaký vliv má hluk na dětství?

Hluk a sluch dítěte

Ztráta sluchu způsobená hlukem je u dětí závažným problémem a ovlivňuje řeč, jazyk, kognitivní, sociální a emocionální vývoj. Děti jsou denně vystaveny nebezpečnému hluku. Hluk zhoršuje sluch, osvojování jazyka, čtení a učení a sociální interakce dětí. Odborníci na zdraví se shodují, že nepřetržité vystavení hluku o hladině vyšší než 85 decibelů vede k poškození sluchu.

Ve školním prostředí může hladina hluku dosahovat až 90 decibelů, což je úroveň městské dopravy. Na dětském hřišti plném dětí to může být až alarmujících 115 decibelů! To je úroveň, která se dá změřit na rockovém koncertě.

Některá chrastítka, telefony a hudební hračky vydávají zvuky o síle 110 decibelů, což je srovnatelné s elektrickým nářadím.

Jak tedy ochránit děti před poškozením sluchu?

Rodiče by měli věnovat pozornost hluku při volnočasových aktivitách dětí. Před nákupem hraček zvažte jejich hlučnost. Nabádejte děti, aby ztišily hudbu, televizi a počítačové hry, pokud se vám zdají příliš hlasité. Pokud vaše dítě hraje ve školní kapele, poraďte se s učitelem hudby o hlasitosti.

Sluchátka do uší. Je známo, že přehrávače MP3 a chytré telefony vydávají zvuk o hladině až 105-110 decibelů. Dětem, které poslouchají hudbu takto nahlas několik hodin denně, hrozí nevyhnutelná ztráta sluchu.

Věnujte pozornost varovným příznakům ztráty sluchu způsobené hlukem (zvonění v uších, tlumená řeč), a pokud máte jakékoli otázky týkající se sluchu vašeho dítěte, poraďte se se svým pediatrem nebo licencovaným audiologem. Pamatujte, že ztrátě sluchu způsobené hlukem, i když je trvalá, lze předcházet. Podnikněte kroky k ochraně sluchu svého dítěte ještě dnes.

Pomoci může také odhlučnění domu.