08. 02. 2023 - Vše

Probouzení za zvuků melodií vám může dodat více energie a snížit podrážděnost.

Australská studie z roku 2020 zjistila, že určité zvuky budíku pomáhají snižovat ranní únavu, takže se rychleji probudíte a cítíte se svěžeji. Podle výsledků studie měli účastníci studie, kteří se probouzeli při melodické písni, nižší míru ranní nevolnosti než ti, kteří si zvolili pípání.

Zdá se, že písně s melodiemi mají povzbuzující účinek, dodávají energii a zlepšují pozornost, takže se po probuzení nebudete cítit tak unavení. Důvod? Vědci předpokládají, že kombinace tónů, které v melodii písně stoupají a klesají, podporuje vzrušení našeho nervového systému, což může vést ke zvýšené bdělosti a rychle nás probouzí.

Ve studii autoři identifikovali dvě písně, které by podle nich mohly být dobrými melodiemi pro probuzení: „Good Vibrations“ od Beach Boys a „Close to Me“ od The Cure. V současné době testují skladbu Borderline od Madonny. Zdá se však, že stačí zvolit melodický zvuk budíku podle svého vkusu.

V této studii se vědci z Královského technologického institutu v Melbourne dotazovali 50 lidí ve věku 18 až 60 let na jejich spánkové návyky a na zvuky, kterými se rádi probouzejí.

Většina účastníků uvedla, že telefon používá jako budík a k buzení si vybírá různé zvuky, včetně výchozích tónů budíku, hudebních skladeb a zvuků přírody. Výzkumníci konkrétně porovnávali „nemelodické“ alarmy, tedy ty, které pípají, s „melodickými“ alarmy, jako jsou popové písně. Účastníci vyplnili dotazník, který zjišťoval, jak jsou po probuzení unavení.

Podle výsledků studie měli ti, kteří se probouzeli při melodické písni, nižší míru ranní nevolnosti, únavy a podráždění než ti, kteří si zvolili pípání. Zdálo se, že pípání tlumí, a tím prodlužuje setrvačnost spánku.

To vyžaduje podrobnější výzkum. Tato zjištění však mohou být zajímavá pro lidi mnoha profesí – od astronautů NASA až po lékaře na pohotovosti, kteří se potřebují rychle probudit a být okamžitě ve střehu.

Ať už ale vykonáváte jakoukoli profesi, špatné probuzení může ovlivnit celý váš den. Pokud jste často podráždění, unavení a nesoustředění, zkuste změnit nastavení zvuku budíku.

Zdroj: https://www.cnbc.com/