21. 12. 2022 - Vše

Zdravé používání sluchátek: jak nahlas a jak dlouho poslouchat hudbu přes sluchátka?

Používání sluchátek je stále častější. Sluchátka umožňují poslech hudby a konverzaci odkudkoli a kdykoli. Snadnost použití sluchátek a mobilitu, kterou poskytují, nelze přeceňovat. To platí zejména dnes, kdy naše společnost během pandemie trávila více času na virtuálních schůzkách a na sluchátkách. Používejte sluchátka bezpečně. Užívejte si výhod sluchátek a neohrožujte své zdraví.

Kdy máte sluchátka příliš nahlas?

Jednou z důležitých věcí, kterou je třeba si uvědomit při zvažování použití sluchátek, je, že osobní poslechová zařízení jsou naladěna na maximální hlasitost kolem 105 až 110 dB. Pro srovnání, vystavení hluku nad 85 dB (což odpovídá sekačce na trávu nebo foukači listí) může způsobit poškození sluchu při expozici trvající dvě hodiny, zatímco vystavení hluku 105 až 110 dB může způsobit poškození během pěti minut.

Zvuk pod 70 dB pravděpodobně nezpůsobí významné poškození uší. To je důležité vědět, protože maximální hlasitost osobních poslechových zařízení je nad hranicí, při které dochází k poškození (u dětí i dospělých)! Neposlouchejte tedy sluchátka na „plné pecky“.

Jak dlouho je bezpečné používat sluchátka?

Používání sluchátek při hladině zvuku kolem 80 dB může způsobit poškození sluchu za méně než hodinu – je snadné si představit, že posloucháte hudbu se sluchátky hodinu nebo déle. Jde o to, že poslech na příjemné úrovni pod 80 dB by měl být bezpečný po neomezeně dlouhou dobu. A když už je nevyhnutelné je na chvíli pustit nahlas, vyvažte to následným klidem.

Naše uši mohou být poškozeny nadměrným zvukem a kombinace nadměrné hladiny zvuku a délky expozice přispívá k možným problémům se sluchem. Zde je několik doporučení pro zdravý poslech přes sluchátka.

  • Dávejte pozor na to, jak dlouho posloucháte a jak je zvuk hlasitý. Po dlouhém poslechu si udělejte přestávku a poslouchejte na pohodlné úrovni.
  • Pokud se chystáte na akci, při níž je pravděpodobné, že budete dlouho poslouchat hlasitý zvuk (např. koncert nebo sportovní událost), noste před koncertem špunty do uší a neposlouchejte přes sluchátka.
  • Neváhejte se poradit s audiologem nebo otolaryngologem o všech otázkách týkajících se používání sluchátek nebo bezpečné úrovně zvuku.

Zdraví sluchu je důležité. Kromě sluchátek nás obklopuje mnoho hluku. Proto nezapomínejte na  odhlučnění prostor.