22. 03. 2023 - Vše

Top 8 nejhlasitějších zvířat

Pokud si myslíte, že jsou někteří lidé příliš hluční, počkejte, než si něco přečtete o zvířatech. Normální lidských výkřik je okolo 70 decibelů. Zvuk nad 120 decibelů může být fyzicky bolestivý. Existuje mnoho zvířat (savci, ptáci, dokonce i hmyz), která dokáží vydávat o mnoho hlasitější zvuky. Toto je TOP 8 nejhlučnějších zvířat.

1. Lev: 110 dB

Lvy mohou řvát v hlasitosti až 110 dB. Jejich řev se dokáže šířit na vzdálenost několika kilometrů. Většinou řev používají pro zastrašení a odehnání konkurujících samců a chránění svého teritoria.

2. Hyena: 112 dB

Hyeny se mohou chichotat jsou-li v ohrožení, při lovu vydávají temné zvuky, které jsou hlasité cca 112 dB.

3. Vlk: 115 dB

Jedním z nejznámějších zvuků zvířat je vytí vlka. Jejich vytí může být hlasité od 90 dB do 115 dB a překoná vzdálenost několika kilometrů.

4. Slon: 117 dB

Sloni jsou vysoce inteligentní a pro komunikaci používají mnoho zvuků. Nejznámější je troubící zvuk, který vydávají, když jsou vzrušení, nešťastní nebo rozzlobení. Je také známo, že produkují velmi hlasité infrazvuky, které mohou doletět až 16 km daleko. Frekvence těchto dunivých zvuků je pod slyšitelným rozsahem lidí, ale jejich hlasitost je okolo 117 dB.

5. Velryby: 230 dB

Velryby jsou známé svými písněmi. Modré velryby mohou produkovat hlasité pískavé rozhovory, které dosahují až 188 dB. Nejhlasitější je však vorvaň. Vydává sérii cvakavých zvuků, které mohou dosáhnout až 230 dB, což z něj dělá nejhlasitější zvíře na světe.

6. Krevety: 200 dB

Tygří krevety vytváří zvuk okolo 200 dB, který je hlasitější než výstřel z pistole.

7. Netopýr: 140 dB

Netopýři používají zvuk pro navigaci tzv. echolokaci. Mohou dosáhnout úrovně 140 dB. Jejich zvuk není pro lidi slyšitelný, protože se pohybuje v ultrazvukovém rozmezí od 20 kHz do 200 kHz.

8. Cikáda: 135 dB

Cikády jsou nehlasitějším hmyzem. Zpívají, aby přilákaly ostatní a jejich hluk může dosáhnou více než 135 dB. Produkují zvuk z hudebního bubínku zvaného tympán, který se nachází v jejich bříšku. Během páření se seskupují a zpívají, aby zmátly ptáky a jiné predátory.

 

Zvířata někdy používají hlasité zvuky jako pářící písně, jindy je používají pro zastrašení nepřítele.

Které zvíře ze seznamu vás nejvíce překvapilo?