24. 03. 2023 - Vše

Jak zastavit ozvěnu u vás doma?

Ozvěna je jako bumerang. Je to zvuk, který se později vrací tam, odkud přišel. Slyšíte ho v horách, ale i doma. Právě tam vás to může trápit. Existuje však jednoduché řešení. Nejprve si však vysvětlíme, co je ozvěna a jak vzniká.

Název „echo“ (ozvěna) pochází z řecké legendy. V tomto příběhu Héra (manželka boha Dia) zaklela horskou vílu jménem Echo, aby musela opakovat jen to, co jí bylo řečeno.

Jak vzniká ozvěna?

Když se zvuk šíří vzduchem jako zvuková vlna a narazí na tvrdý rovný povrch (například na obloženou stěnu v koupelně), většina zvuku se odrazí a vrátí se zpět, ale o něco slabší než původní zvuk. Tomu říkáme dozvuk. Možná proto lidé rádi zpívají ve sprše, zvuk tam zní jinak.

Abychom získali opravdu dobrou, silnou ozvěnu, která zní stejně jako původní zvuk, potřebujeme velmi velkou koupelnu nebo jiné opravdu velké místo s pevnými stěnami – například horské údolí. Proč? Protože chvíli trvá, než zvuk nabere sílu a vrátí se jako ozvěna. Pokud není prostor velký, zvuk, který se vrátí, se smísí s původním zvukem a vznikne dozvuk.

Proč se v novostavbě ozývá více než ve starém domě?

Pokud je dům prázdný nebo špatně zařízený, je v něm více tvrdých povrchů, které odrážejí zvuk. Prázdné stěny umožňují šíření zvuku celým domem. Dřevěné podlahy a dlaždice poskytují tvrdý povrch, který odráží zvukové vlny. Moderní materiály v nových budovách podporují ozvěnu. Po zařízení bude tento problém pravděpodobně vyřešen nebo zmírněn.

Staré domy mají sádrové stěny a podlahy pokryté koberci, zvuk je zde některými materiály pohlcován více než v novostavbách, a proto je zde menší ozvěna i bez zařízení. Když se staví dům, měla by být uvnitř stěn také izolace. Tím se zmírňuje odraz zvuku.

Jak zastavit ozvěnu u vás doma?

Řešením je jednoznačně potlačení ozvěny použitím akustických materiálů. Pokud přidáte do svého zařízení koberce a závěsy, budou pohlcovat část ozvěny. I když úpravy zařízení mohou pomoci, pravděpodobně budete potřebovat. profesionální odhlučnění. Každý dům je jiný a pro ozvěnu neexistuje univerzální řešení. Kontaktujte nás a navrhneme vám řešení na míru.