26. 03. 2023 - Vše

Je hluk z ohňostrojů bezpečný?

Všichni se těšíme na Silvestra a na konec roku. Zábavní pyrotechnika k tomuto dni neodmyslitelně patří. I když oficiálních městských ohňostrojů bude možná tento rok méně, lidé budou i tak pouštět petardy nebo si udělají vlastní soukromý ohňostroj. Světelné efekty jsou provázené i výrazným tzv. impulzivním zvukem. Je tento hluk ze zábavní pyrotechniky bezpečný?

Bez ohledu na to, kde se ohňostroje odpalují, platí určitá bezpečnostní pravidla, která mají zabránit požárům, zraněním a popáleninám. V rámci bezpečnostních a zdravotních opatření se často zapomíná na největší riziko impulsního hluku – poškození sluchu.

Co je to impulzivní hluk a proč je nebezpečný?

Impulsivní hluk je přerušovaný hlasitý zvuk, který se skládá z jednoho nebo více opakovaných zvukových signálů, které  trvají maximálně několik sekund. Výstřel z pistole nebo zvuk ohňostroje je skvělým příkladem takového zvuku.

Bezpečná hlasitost zvuku by  neměla přesáhnout 75 decibelů. Hluk z ohňostroje dosahuje dokonce i ze vzdálenosti několika metrů 150 dB!

Nebezpečí impulzivního hluku spočívá v tom, že se sluchový orgán nestihne adaptovat a příliš silný signál se dostane do vnitřního ucha bez útlumu. Vliv impulzivního hluku může mít opravdu nepříznivý dopad na zdraví sluchu a dokonce vést k trvalé ztrátě sluchu.

Jak chránit svůj sluch při používání zábavní pyrotechniky?

Pokud chcete sledovat ohňostroj, chraňte svůj sluch. Obstarejte si pro sebe a svoji rodinu jednoduché špunty do uší, které dokáží minimalizovat decibely hluku zábavní pyrotechniky. Efektivní a levné řešení.

Stejně dobrým řešením je obstarat si na ochranu sluchu speciální sluchátka z obchodu pro řemeslníky. Můžete dokonce používat oba produkty současně a minimalizovat negativní dopad hluku na svůj sluch.

Jak ochránit sluch dětí?

Malé děti jsou na poškození sluchu hlukem náchylnější, protože jsou jejich zvukovody o mnoho menší než u dospělých. Zvuk z ohňostroje v jejich uších vytvoří větší a nebezpečnější tlak.

Obyčejné špunty do uší nejsou pro děti vhodné. Z tohoto důvodu byste si měli koupit speciální sluchátka pro děti. Dokonale chrání citlivé dětské uši a umožní dětem užít si ohňostroj bez nepříjemných následků.

Řešením může být i sledování ohňostroje přes zavřené okno z prostředí svého  odhlučněného bytu nebo domu. Speciální materiály, které se používají na odhlučnení, minimalizují pronikání zvuků zvenčí do bytu a bezpečně tak tlumí i impulsní hluk z pyrotechniky.

Silvestr je krásný svátek a ohňostroje jsou nádherné, ale je důležité si je užít a zároveň chránit svůj sluch. Chcete-li se vyhnout problémům se sluchem, používejte ochranu sluchu nebo sledujte ohňostroj z pohodlí domova.

Neustále jsme obklopeni zvuky, a pokud zvuk dosáhne hlasitosti, která lidi dráždí nebo dokonce poškozuje jejich zdraví, označujeme tyto zvuky jako hluk. Způsob, jakým vnímáme zvuky, je individuální, neexistuje žádná pevná hodnota, která by určovala, kdy se zvuk stává hlukem. Kdy však můžeme mluvit o hluku a při jaké hlasitosti se zvuk stává pro náš sluch kritickým?

Aby bylo možné porovnávat hlasitost v různých situacích, vyjadřují se hladiny zvuku (a hluku) v decibelech (dB). Hladinu zvuku v místnosti zjistíte tak, že si ji necháte profesionálně změřit, nebo ji můžete přibližně odhadnout podle toho, jak dobře rozumíte lidem, kteří v místnosti mluví.

  • Při hluku do 70 dBA je možné vést konverzaci při normální hlasitosti.
  • Při 90 dBA je možné se navzájem slyšet se zvýšenými hlasy.
  • Při 100 dBA je možné se navzájem slyšet pouze při hlasitém křiku.
  • Od 105 dBA dále už není možné rozhovoru porozumět.

Zvuky do minimálně 70 dB se všeobecně opovažují za bezpečné. Jakýkoliv zvuk s hodnotou 85 dB nebo vyšší, který dlouhodobě posloucháte, pravděpodobně časem poškodí váš sluch.

Mnoho zařízení, které dnes děti používají má hladinu hluku o mnoho vyšší než 85 dB. Například hudba přehrávaná přes sluchátka s nejvyšší hlasitostí je často 94 – 110 dB. Pro vaši informaci, 110 dB je 100-krát intenzivnější než 85 dB.

Škodlivý vliv hluku na tělo i duši

Nejen náš sluch trpí hlukem. I nízká hladina hluku může způsobit uvolnění stresových hormonů, což vede ke zvýšení krevního tlaku. To zase může vést k agresivnějšímu chování a napětí v interakci s jinými lidmi a také ke zvýšení rizika mozkové příhody, srdcového infarktu a tinnitu (pískání v uších). Hluk také zabraňuje relaxaci, zotavení a spánku. Má za následek zhoršující se koncentraci a výkonnost, zejména u dětí.

Lidé, kteří jsou dlouhodobě vystaveni hladinám hluku s hodnotou 85 dB nebo vyšší, mají o mnoho větší riziko ztráty sluchu. Ztráta sluchu je nevratná – poškozené citlivé vláskové buňky již nemohou přenášet žádné impulzy do sluchového nervu a do mozku.

Aby hluk v prostorách, kde trávíte většinu svého času, nepoškodil váš sluch a vaše zdraví, nechte si jeho úroveň profesionálně změřit. Pokud se ukáže, že hodnoty přesahují zdraví škodlivou hranici, investujte do odhlučnění místnosti