02. 07. 2023 - Vše

Proč je bouřka tak hlasitá?

Léto a bouřky z tepla k sobě neodmyslitelně patří. Pokud vás zajímá, jak vzniká hrom a proč je bouřka tak hlasitá, odpověď najdete o pár řádků níže.

Hrom je hlasitý zvuk, který vydává blesk. Blesk je důvodem, proč slyšíme hřmění. Blesk je velmi horký. Je pětkrát žhavější než povrch Slunce. Když se objeví, náhle ohřeje vzduch až na 99 stupňů Celsia. Blesk ohřívá vzduch kolem sebe tak rychle, že se velmi rychle šíří. Když něco zahříváte, zvětšuje se to – rozpíná se to. Vzduch kolem blesku se rozpíná tak rychle, že ve vzduchu vzniká rázová vlna. Tato rázová vlna je hrom, který slyšíte.

Blesk nemusí vždy vyvolat hrom. V dubnu 1885 udeřilo během bouřky do Washingtonova památníku pět blesků, ale žádný hrom nebyl slyšet.

Proč je hrom tak hlasitý?

Je to proto, že množství elektřiny, které proudí z mraku na zem, je tak obrovské a silné. Představte si to jako velmi velký vodopád elektřiny.

Čím hlasitější zvuk slyšíte, tím blíže jste blesku. Světlo se vzduchem šíří mnohem rychleji než zvuk. Proto někdy nejprve uvidíte blesk a až o několik sekund později uslyšíte hrom. Pokud uvidíte blesk a hned uslyšíte hrom, pak je blesk velmi blízko vás. Hrom je obecně považován za nízký zvuk a dosahuje přibližně 20 až 80 Hz, vše v závislosti na vzdálenosti bouřky od vás.

Mimochodem, věděli jste, že hrom není slyšet pouze při bouřkách? Slyšet hrom, když sněží, je neobvyklé, ale ne vzácné.

Hrom může poškodit váš sluch

Vnitřní ucho člověka se začíná poškozovat při 90 decibelech po dobu 1 hodiny. Při 120-150-180 dB je však ucho poškozeno okamžitě. Hrom dosahuje úrovně kolem 120 dB, ale pokud blesk udeří jen několik desítek metrů od vás – a je ještě kladně nabitý, může hladina zvuku vystoupat nad 150 dB.

Proto byste měli bouřku sledovat z bezpečí vašeho domova. Kromě toho, že vám nehrozí riziko zasažení bleskem, má dům zvukoizolační vlastnosti a chrání váš sluch. Nepodceňujte ani profesionální odhlučnění domu. Můžete si užívat tichého spánku, zatímco venku bude zuřit hlučná bouřka.