28. 12. 2022 - Vše

Jak funguje akustická pěna?

Akustická pěna, kterou možná znáte z hudebního studia, se používá na stěny, dveře a další části místnosti ke snížení nebo regulaci hluku.

Obvykle se vyrábí z polyuretanové nebo melaminové pěny a používá se ke snížení vibrací, hluku a ozvěny. Když vejdete do velkého sálu, všimnete si, že stěny a strop jsou pokryty houbovitým materiálem.

Tímto materiálem je akustická pěna. Jelikož je hlediště, stejně jako hala nebo aréna, často unaveno zvukem při vysoké hlasitosti, je náchylné k ozvěně. Díky této pěně je místnost bez ozvěny a všichni slyší zvuky jasně a přesně.

Pěna pro potlačení hluku nezabrání přesně pronikání zvuku do prostoru. Místo toho pohlcuje nadměrné vibrace zvukové vlny a vytváří podmínky pro čistý zvuk. To znamená, že pokud člověk stojí mimo místnost s akustickou pěnou uvnitř, uslyší vše, co se děje uvnitř, ale při nízké hlasitosti.

Určitě jste viděli bedny od vajec, které pokrývají betonové stěny provizorních ateliérů. Tyto bedny fungují jako pěna tlumící hluk.

Jak akustická pěna pohlcuje hluk?

Když v pokoji křičíte, zvukové vlny se odrážejí od stěny. Stěny pokryté akustickou pěnou neodrážejí zvukové vlny. Místo toho vlny pohlcují a osoba ve vedlejší místnosti slyší váš křik tlumeně.

Zvuk je také energie. A obecný princip energie říká, že může měnit formy, ale nemůže zaniknout. Když křičíte na zeď a vrháte do ní svou zvukovou energii, musí se někam dostat, ne? Zvuková energie vašeho křiku je absorbována do akustické pěny a přeměněna na teplo.

Přesněji řečeno z hlediska experimentální fyziky, pokud v místnosti pokryté pěnou potlačující hluk křičíte dostatečně hlasitě, můžete se potit.

Pěna pro potlačení hluku je výrobek, který pohlcuje ozvěnu v místnosti. Slouží ke zlepšení kvality zvuku v místnosti, kde je nainstalován. Lze jej použít ve všech místnostech, které vyžadují čistý a přesný zvuk. Všechny posluchárny, studia, nahrávací kabiny apod. budou vybaveny pěnou pro potlačení hluku, která eliminuje ozvěnu, odstraňuje zbytečné dozvuky a zajišťuje čistý zvuk.