23. 07. 2023 - Vše

Erupce sopky Hunga Tonga: Jde o nejhlučnější událost v dějinách?

Dne 15. 1. 2022 způsobil výbuch sopky Honga Tonga, která se nachází v Tichém oceánu, že některé části Aljašky zasáhly vlny vysoké asi tři metry. Několik hodin předtím, než tyto vlny dorazily, se však zvuky výbuchu dostaly do domovů mnoha obyvatel Aljašky. 

Údaje vědců z UAF sledují zvukovou vlnu z výbuchu, která se pohybuje rychlostí přibližně 700 km/h. Slyšet sopku nebo jakýkoli zvuk tak daleko od jejího vzniku je poměrně vzácný jev. Zvuk se pomalu šíří atmosférou. Výbuch sopky Tonga byl na Aljašce slyšet asi 7 hodin po erupci.

Vědci často zaznamenávají opravdu nízkofrekvenční zvukové vlny po celém světě po velkých sopečných erupcích nebo explozích, ale pro běžné lidi je poměrně vzácné je jasně slyšet.

Obyvatelé Aljašky od Anchorage po Fairbanks a Cordovu, podél poloostrova Kenai i jinde hlásili v sobotu brzy ráno hluboké výbuchy a exploze připomínající hřmění. Zvuky byly slyšet také v Kanadě.

Tak daleko se slyšitelný zvuk šířil jen v několika dalších případech, včetně erupce Novarupty Katmai v roce 1912, největší erupce 20. století, a výbuchu sopky Krakatoa v roce 1883. Erupce Hunga Tonga pravděpodobně přepíše dějiny hluku.

Skutečnost, že obyvatelé Aljašky mohli slyšet jakýkoli zvuk erupce, naznačuje, jak velká tato sopečná erupce skutečně byla. Slyšitelné zvuky erupce trvaly asi 30 minut, zatímco nízkofrekvenční zvuky trvaly déle, asi 2 hodiny.

Tlaková vlna erupce ze vzdálenosti 17 000 km od sopky „dorazila“ i do Česka, zvuk jsme však neslyšeli.