03. 03. 2023 - Vše

Akustika kanceláří ovlivňuje produktivitu zaměstnanců

Firmy neustále hledají a zkoušejí nové způsoby, jak zajistit svým zaměstnancům zdravé a pozitivní pracovní prostředí. Moderní kanceláře typu open space jsou nyní velmi oblíbeným řešením, které podporuje týmovou spolupráci. Mají však jednu zásadní nevýhodu: jsou zatíženy hlukem, který snižuje produktivitu.

Otevřené kanceláře zvyšují kreativitu zaměstnanců a podporují spolupráci. Při dostatku přirozeného světla jsou zaměstnanci trpělivější, méně frustrovaní, produktivnější a zdravější.

Tyto prostory však mají i svou nevýhodu: nedostatek soukromí a hluk. Podle výzkumu snižuje hluk při práci v otevřeném prostoru produktivitu zaměstnanců a ztěžuje jim soustředění. A tak je pro mnoho lidí opravdu obtížné vykonávat úkoly, které vyžadují velké soustředění v otevřeném prostoru.

Podle studie společnosti Udemy až 80 % respondentů uvádí, že je nejvíce rozptylují telefonáty spolupracovníků. Hluk v kanceláři uvedlo jako problém až 70 % z nich.

Lidé se s hlukem dokáží vyrovnat, ale jen do té doby, než je začne obtěžovat. Většina zaměstnanců pracuje, aniž by si uvědomovala, že hluk v kanceláři ovlivňuje jejich produktivitu.

Jaké zvuky se šíří v běžné kanceláři?

  • Hluk z elektronických zařízení, jako jsou prodejní automaty, tiskárny, klávesnice a faxy.
  • Kolísavé zvuky smíchu, hlasité řeči a zvonění telefonů.
  • Zvuky podpatků na chodbě, pípání chatu, hlasité zvuky žvýkání a nadávky/mumlání kolegů.
  • Zvuky dopravy z okolí: silniční doprava, vlaky, letadla, …
  • Vysokofrekvenční zvuky z klávesnic, na kterých lidé píší.

Jak akustika ovlivňuje zaměstnance?

Rušení hlukem vede ke snížení produktivity a čím intenzivnější je úkol, tím více hluk ruší ty, kteří jej vykonávají. Zaměstnanci, kteří pracují v rušné kanceláři, jsou více unavení, méně motivovaní a mají horší paměť.

Špatná akustika vede k většímu hluku, který způsobuje stres zaměstnanců. To má vliv i na zdraví zaměstnanců. Stresovaní zaměstnanci jsou náchylní k vysokému krevnímu tlaku, bolestem hlavy, zažívacím potížím a hypertenzi.

Zvýšený hluk v kanceláři může mít negativní vliv na zaměstnance. Odhlučněte vaše prostory. Kontaktujte náš tým a my vám pomůžeme „opravit“ zvuk ve vašich kancelářích. Odhlučnění je investice, která se vám vrátí díky lepší produktivitě zaměstnanců.