01. 02. 2023 - Vše

Jsou zvukové hračky bezpečné?

Zdá se vám, že jsou některé hračky až příliš hlasité? Zvuky, které vydávají mnohé hračky pro děti, jsou natolik hlasité, že často dosahují nebezpečné úrovně. Malé děti mají citlivý sluch a před hlasitými zvuky se neumí chránit.

Hlasité zvuky mohou ovlivnit vývoj dítěte mnohými způsoby. Mohou způsobit ztrátu sluchu, zvýšit únavu, snížit schopnost dítěte věnovat pozornost, dokonce způsobit žaludeční potíže. Může to zahrnovat opoždění ve vývoji jazyka, chyby artikulace a dokonce i nesprávně učení se slov, když hluk v pozadí naruší jejich schopnost správně zpracovat informace.

Sluch může poškodit jedna událost, např. výbuch nebo opakované vystavování vysoké hladině hluku. Toto poškození je kumulativní, často trvalé a většinou se mu dá předejít. Poškozený sluch může ovlivnit vývoj dítěte, což mu ztěžuje učení a socializaci.

Používání hraček, které vydávají zvuk

Buďte opatrní, když dovolujete starším dětem používat v blízkosti kojenců hračky produkující hluk. Pamatujte, že ve věku do 18 měsíců je sluch dítěte nejcitlivější. V tomto věku se dítě nemůže samo dostat pryč od silného hluku nebo se před ním chránit. Proto je důležité kupovat hračky vhodné pro daný věk.

Pro miminka zkuste koupit hračku, která vydává hluk přibližně na stejné úrovni jako rozhovor – to je asi 60 dB. Hračka by měla být v dostatečné vzdálenosti od hlavy dítěte.

Na trhu jsou hračky, které produkují hladinu hluku podobnou hluku motorové pily, například pistole. Při používání hraček v blízkosti ucha by se hladina hluku měla udržovat pod 60 dB, aby nedošlo k poškození sluchu. Pískající hračky produkují velmi vysokou hladinu hluku, proto doporučujeme, aby jste je nedrželi před tváří nebo ušima dítěte. Pokud je to možné, vypněte v hračkách pro batolata zvuk nebo vyjměte baterie.

Existuje také aplikace pro změření decibelů, které si můžete stáhnout, abyste získali všeobecný přehled o tom, jak je hračka hlasitá a zda může být nebezpečná.