29. 01. 2023 - Vše

Je zvuk bílého šumu bezpečný pro miminka?

Má vaše dítě problémy se spánkem? Když se zdá, že na spánek nic nezabírá, alternativním řešením může být oblíbený bílý šum. Připomíná dítěti zvuky, které zná z dělohy, a uklidňuje ho. Přestože bílý šum může dítěti pomoci usnout, může to mít určité následky.

Bílý šum. Jedná se o monotónní zvuky, které maskují jiné rušivé zvuky z okolí. Dobrým příkladem je zvuk deště nebo vysavače. Bílý šum pomáhá dospělým i dětem přehlušit okolní zvuky, uklidnit se a usnout. Na trhu existují speciální zařízení a aplikace, které vytvářejí bílý šum a jsou určeny pro děti.

Výhody bílého šumu pro miminka

  • Děti mohou rychleji usnout s bílým šumem v pozadí.
  • Bílý šum může blokovat hluk v domácnosti, například hluk starších sourozenců.
  • Některé přístroje s bílým šumem pro kojence mají nastavení srdečního tepu, které napodobuje tep matky, což může být pro novorozence uklidňující.

Nejzřetelnějším přínosem bílého šumu pro děti je skutečnost, že jim pomáhá usnout. Pokud zjistíte, že má vaše dítě tendenci usínat v rušném prostředí mimo pravidelný čas spánku, může pozitivně reagovat právě na bílý šum. Vaše dítě bylo v děloze obklopeno hlukem, takže zcela tiché prostředí paradoxně není pro spánek novorozence nejlepší.

Nevýhody bílého šumu pro děti

  • Přístroje s bílým šumem mohou překračovat doporučené limity hluku pro děti.
  • Děti mohou být při usínání závislé na přístrojích s bílým šumem.
  • Ne všechny děti reagují na bílý šum dobře.
  • Potenciální problémy s vývojem způsobené bílým šumem.

Navzdory všem výhodám bílý šum vždy nenabízí klid a ticho bez rizika.
Je důležité dbát na to, aby bílý hluk nepřekračoval doporučené limity hluku, které jsou stanoveny na 50 decibelů. Pokud dosáhne vyšších hodnot, může u dětí způsobit vývojové problémy. Jedná se především o problémy se sluchem, ale také o problémy s řečí a porozuměním.

Dětští lékaři doporučují, aby všechny přístroje s bílým šumem byly umístěny alespoň 1,5 metru od dětské postýlky. Měli byste také udržovat hlasitost zařízení pod maximální úrovní hlasitosti.

Je důležité si uvědomit, že bílý šum nefunguje u všech dětí. Každé dítě má jiné potřeby, pokud jde o spánek, takže bílý šum může být nakonec metodou pokusů a omylů. Pokud se rozhodnete vyzkoušet bílý šum, ujistěte se, že to děláte bezpečně.