03. 02. 2023 - Vše

Proč lidé neslyší zvuk píšťalky pro psy?

Pokud po zapískání na píšťalku nic neuslyšíte, neběhejte hned do obchodu, abyste ji vrátili. Lidé neslyší zvuk psí píšťalky. Váš pes to však dokáže, a to díky jedinečné konstrukci píšťalky a jeho sluchu, který zachytí zvuky, které lidský sluch nedokáže.

Jak funguje sluch psa?

Psi jsou schopni zachytit širokou škálu zvuků, které lidé jednoduše neslyší. Důvodem je způsob, jakým se zvukové vlny pohybují. Výška zvuku se měří v kilohertzech. Čím nižší číslo, tím nižší výška tónu. Lidé jsou schopni vnímat zvuky až do frekvence 23 kHz, ale psi je slyší až do frekvence 45 kHz.

Píšťalky pro psy vydávají vysoký zvuk, který pes uslyší, ale vaše uši prostě nejsou stavěné na to, aby tento zvuk zachytily.

Konstrukce píšťalky

Píšťalky pro psy jsou speciálně navrženy tak, aby je nebylo slyšet a psi byli při používání píšťalky jako výcvikového nástroje výrazně méně podráždění. Samotná píšťalka je poměrně jednoduchá – když do ní fouknete, vydává zvuk tím, že vzduch uniká malými otvory. Čím kratší je trubice, tím vyšší je výška tónu, a proto jsou píšťalky pro psy obvykle tak krátké.

Pozor na nepříjemný hluk

Nemyslete si, že zvuk píšťalky není pro vašeho psa problém jen proto, že ho neslyšíte. Stejně jako když sedíte v první řadě na rockovém koncertě, i když je váš pes blízko vás a vy zapískáte příliš silně, může to způsobit nepohodlí a bolest.

Buďte opatrní a sledujte reakci psa na píšťalku. Foukejte jen tak silně, abyste upoutali pozornost psa. Příliš silné foukání na píšťalku vytváří příliš hlasitý zvuk, který je pro výcvik kontraproduktivní. Vaše píšťalka může dokonce vyvolat nežádoucí pozornost ostatních psů v okolí.

Výhoda píšťalky pro psy

Píšťalky pro psy jsou oblíbeným výcvikovým nástrojem, a to nejen proto, že jejich zvuk nemusí slyšet člověk. Výhodou píšťalky je, že zní stejně bez ohledu na to, kdo na ni fouká, takže na rozdíl od mluvených povelů vydává píšťalka pokaždé stejně vysoký zvuk, takže dává psovi stejný signál, ať už dává „povel“ kdokoli. Píšťalka je užitečným výcvikovým nástrojem, i když ji neslyšíte.