20. 01. 2023 - Vše

Výhody poslechu hudby

Poslech hudby je jednou z nejpříjemnějších činností, které můžeme dělat. Prostřednictvím hudby můžeme prožívat emoce, přemýšlet, snít, zlepšovat si náladu, prohlubovat přátelství, a dokonce ovlivňovat své fyzické zdraví. Znáte výhody poslechu hudby?

Účinky hudby na mysl

Vědci tvrdí, že poslech hudby stimuluje mozek k aktivitě – snímky magnetické rezonance ukazují, jak se aktivní oblasti rozsvěcují. Hudba může motivovat k učení. Hudba má také pozitivní vliv na schopnost zapamatovat si. Hudební paměť je dokonce jednou z mozkových funkcí, které jsou nejodolnější vůči demenci.

Hudba doslova mění mozek. Neurologové zjistili, že poslech hudby způsobuje uvolňování několika neurochemických látek, které hrají důležitou roli v mozkových funkcích a duševním zdraví:

  • dopamin, chemická látka spojená s centry potěšení a „odměny“
  • serotonin a další hormony související s imunitou
  • oxytocin, hormon štěstí

Hudba pomáhá lidem regulovat emoce. Má schopnost měnit nálady a pomáhat lidem zpracovávat jejich pocity. Poslech hudby vás může uklidnit, pokud jste nervózní. Vědci aktivně zkoumají vliv hudby na depresi a úzkost.

Účinky hudby na tělo

Rytmická hudba nutí lidi k pohybu a tanci. Lehké kardio cvičení v podobě tance podporuje srdeční činnost a zdraví. Hudba může dodávat energii. Bylo prokázáno, že muzikoterapeutická sezení snižují únavu lidí, a jistě také znáte povzbuzující účinek hudby. Stačí si pustit oblíbenou písničku.

Nadšenci do cvičení vědí, že hudba zvyšuje jejich fyzickou výkonnost. Cvičení s hudbou vám navíc zlepší náladu, pomůže vašemu tělu cvičit efektivněji a sníží pocit námahy. To vede k delšímu a efektivnějšímu tréninku.

Hudba může snížit bolest. Speciálně vyškolení muzikoterapeuti používají hudbu ke zmírnění bolesti.

Není hudba jako hudba. Chcete-li zjistit všechny výhody poslechu hudby, spolupracujte s muzikoterapeutem. Zjistěte, jak může hudba prospět vašemu tělu, mysli a celkovému zdraví. Pokud vás sousedé obtěžují hlasitou hudbou, není to terapeutické.

Pomůžeme vám odhlučněním bytu.