25. 01. 2023 - Vše

Proč jsou zvuky deště relaxační?

Již v minulosti si lidé při usínání pomáhali zvuky deště. Přemýšleli jste někdy o tom, proč jsou zvuky deště tak uklidňující? Proč se nám lépe spí při zvuku dešťových kapek?

Zvuk deště nám pomáhá uvolnit se a rychleji usnout. Pro většinu z nás je velmi obtížné se probudit, když venku prší. Určitě jste to také zažili – je chladno, venku prší a vy chcete celý den ležet v posteli. Vyhledávání na Googlu to dokazuje. Spousta lidí hledá výrazy  „Miluji zvuk deště na plechové střeše “ a „Miluji zvuk deště v noci “ .

Ale proč tak milujeme zvuk deště?

Jeden z důvodů, proč milujeme zvuky deště, může souviset s naší potřebou maskovat rušivé zvuky v noci. Protože „bílý šum“ je jedním z nejlepších způsobů, jak překrýt hluk, který nám často brání ve spánku. Kapky deště jsou hudbou pro naše uši. Déšť obvykle přehluší všechny ostatní zvuky a umožní nám soustředit se na monotónní zvuky.

Kromě hluku zvenčí nás v noci často ruší i naše vlastní myšlenky. Přiznejte si, že i vy musíte před spaním myslet na tisíc věcí. Efekt bílého šumu způsobeného deštěm umožňuje mysli soustředit se pouze na zvuk deště. Proto je snazší usnout za deštivé noci.

Dalším důvodem, proč jsou zvuky deště tak uklidňující, je to, že nám připomínají dělohu. Od okamžiku početí jsme všichni v děloze obklopeni vodou. Zvuk deště může podvědomě působit jako uklidňující prvek. Jako bychom se vrátili v čase a byli znovu dětmi.
 
Existuje také vysvětlení, které souvisí se zvuky deště na určitých vlnových frekvencích. Tyto periodické vibrace, jejichž frekvence je pro běžného člověka slyšitelná, mohou ze své podstaty způsobit uvolnění mysli. Pomáhají také zmírnit stres. To je možná vysvětlení, proč se při zvuku deště uvolníme a náš mozek jednoduše „vypne“.
 

Někteří lidé si také spojují padající déšť s romantikou. Existuje mnoho písní o „milování v dešti“. Spojení mezi romantikou a deštěm může být také důvodem, proč lidé milují zvuk neustále padajících dešťových kapek.

Dobrá zpráva je, že už nemusíte čekat na déšť. V nabídce je mnoho aplikací, které simulují déšť a produkují „bílý šum“ nebo jiné relaxační zvuky. Užívat si relax při zvucích deště tak můžete každou noc. Pokud vás při spánku ruší hluk z ulice nebo od sousedů, nemusíte spoléhat na poklidný spánek v dešti.  Využijte odhlučnění bytu.